Selasa (12/9) STIP Jakarta mendapatkan kunjungan dari Universitas Terengganu Malaysia. Universitas Terengganu Malaysia adalah satu-satunya universitas negeri di Malaysia yang menawarkan pendidikan tingkat sarjana khususnya di bidang kelautan.

Pada kunjungan kali ini, Universitas Terengganu Malaysia diwakili oleh Norhaslinda Yunus (Program Director), Fakhriatul Hidayah Mustafa (Vice Program Director 1), Dowinieca Joanna Dominic (Vice Program Director 2), Nur Afiqah Mohamad (Treasure), Nik Nurila Najwa Nik Lah (Secretary 2), serta beberapa orang lecturer yaitu Prof. Madya Dr. Noorul Shaiful Fitri Abdul Rahman (Senior Lecturer), Mohd. Hafizi Said (Lecturer), Mohd. Izhar Mohd. Mustaat (Science Officer) dan disambut langsung oleh Ketua STIP Jakarta Capt. Sahattua P. Simatupang, MM, MH. serta beberapa pejabat lain seperti Ka. BAAK, Capt. Supendi, M. Mtr. dan Ka. Sub.bag Administrasi Tenaga Kependidikan, Yeddy Teddy Theodorus Ombuh H,M.Eng.

Kunjungan kali ini dimaksudkan untuk melakukan pertukaran pengetahuan antar pelajar, terutama yang berkaitan dengan bidang maritim dan isu terkini di lapangan itu sendiri. Serta menjadi awal dari pertukaran pelajar dan kerjasama dengan STIP Jakarta kedepannya.
Para perwakilan dari Universitas Terengganu Malaysia juga melakukan kunjungan ke beberapa laboratorium serta simulator yang ada di STIP Jakarta, diantaranya laboratorium fisika, laboratorium kecakapan bahari, laboratorium Ship Power Plant, Full Mission Engine Room Simulator, Full Mission Ship Simulator dan beberapa laboratorium serta simulator lain.